HomeNieuwsDe wereld achter brood: een kijkje in de bakkerij

De wereld achter brood: een kijkje in de bakkerij

Ter ere van Internationale Vrouwendag zetten we graag een vrouw uit de bakkerij in het zonnetje. We interviewden Jody Vissers. Ze is 26 jaar oud en sinds 1 januari 2024 eigenaresse van Bakkerij Wiercx. Hieronder vallen 2 winkels en 26 medewerkers in Raamsdonksveer. Wat ooit begon als een bijbaantje als weekendhulp naast haar studie bleek de roeping die ze zelf ook niet zag aankomen.

Wilde je altijd al een bakkerij runnen?
Nee, ik kom niet uit de bakkerswereld. Mijn vader is wel ondernemer. Ik heb na de middelbare school de opleiding Integrale Veiligheidskunde gevolgd, maar al in het eerste jaar van mijn studie wist ik dat ik niet in dat werkveld wilde werken. Ik wist op dat moment ook niet zo goed welk vakgebied me dan wél aantrok. Ik heb altijd wel gezegd: ik wil iets met mijn handen doen, ik wil ondernemen, maar waarin en wat? Omdat ik dus niet zo goed wist wat ik wel wilde doen, maakte ik mijn studie gewoon af. Daarnaast werkte ik sinds mijn zestiende in deze bakkerij als bijbaantje.

“Het begon als een superleuke bijbaan, hartstikke gezellig. Ja, het was hard werken, vroeg opstaan, maar dat heb ik nooit erg gevonden.”

Ik had eigenlijk al twee keer afscheid genomen van Johan, de vorige eigenaar van Bakkerij Wiercx, en de rest van de collega’s daar. Want ik had na mijn opleiding, terwijl ik mijn scriptie nog aan het afronden was, al een baan gevonden. Maar terwijl ik een fulltime baan had, werkte ik uiteindelijk toch nog elke zaterdag in de bakkerij als weekendhulp. Eerst ‘in geval van nood’, maar eigenlijk wilde ik er zelf ook niet mee stoppen. Ik kreeg extra taken zoals de planning, en ik kwam erachter dat ik het werken in deze bakkerij echt het allerleukste vond om te doen, terwijl ik helemaal geen bakker ben!

 Toen Johan op een dag aangaf een stapje terug te willen doen, ontstond ineens bij mij een idee dat ik de dag erop voorlegde aan Johan. “Ik heb een raar idee: misschien wil ik de bakkerij ooit wel overnemen.” En Johan zei: “Ik heb het hier al vaker over gehad met mijn vrouw; we hebben er alle vertrouwen in dat jij hier de juiste persoon voor bent!”

Ik was 22 jaar en het was tijdens de corona-pandemie, toen ik fulltime in de bakkerij ging werken. De bedoeling was dat ik in 2023 de bakkerij zou overnemen, maar dat was een hoog risico. De grondstofprijzen en gasprijzen waren in die tijd heel hoog; geen goed moment om in te stappen. Dus werd het januari 2024.

Zo’n overname is een hele stap, vooral omdat Johan een zeer goede naam had in de omgeving. Hoe was dat voor jou?
Bakkerij Wiercx is een familiebedrijf, al sinds 1850. Het ging altijd over van vader op zoon. Maar Johan heeft zelf geen kinderen, dus die had geen opvolger. Wat deze familie, vooral Johan, op heeft gebouwd, is echt heel knap. Johan heeft ook Brood en Meer geopend, een winkel met lunchroom en catering-gedeelte, dat was echt een gouden zet. 

Gelukkig staat Johan nog altijd voor me klaar. Ik hoef hem maar te bellen als er bijvoorbeeld veel zieken zijn, en dan is hij er. Zo’n fijne en goede samenwerking na een overname, zonder dat we familie zijn, is heel bijzonder.

“Ik heb meteen in het begin tegen de bakkers gezegd: ik ga het overnemen en ik wil het heel graag, maar ik kan dit niet zonder jullie. Ik heb geen bakkersachtergrond, dus jullie moeten mij dit leren. En inmiddels kan ik zelfstandig het banket maken.”

Hoe ziet een werkdag eruit voor jou?
Iedere dag is verschillend. Vanochtend ben ik om 5 uur begonnen, toen heb ik banket gedaan omdat een van de banketbakkers ziek is. Ja, inmiddels kan ik helemaal zelfstandig het banket maken.

Om 7 uur ging ik de eerste route rijden richting Oosterhout, met de eerste lading naar de winkel. Om 8 uur was ik nog niet helemaal klaar, stond ik met mijn jas aan nog de laatste gebakjes op te spuiten. Vervolgens stond ik de hele dag in de winkel, en ben ik ook nog bij Brood & Meer langsgegaan om bij te springen in de drukte. Tussendoor heb ik mailtjes en facturen verstuurd.

Wat zijn de grootste uitdagingen als bakkerij-ondernemer?
Wat ik niet had verwacht, is hoeveel je met personeel bezig bent. Zieken, vrije dagen, etc. En het kantoorwerk kost ook veel tijd, ook al vind ik het erg leuk. Ik zou een gehele week achter mijn computer kunnen zitten, maar dat is ook omdat ik overal heel erg bovenop zit.

Ik mag echt niet klagen, want de zaken gaan erg goed. Zelfs met personeel zit ik goed, waarbij andere bakkerijen krap zitten. Voor de zaterdaghulp heb ik zelfs een wachtrij van 10 mensen! Het is wel een uitdaging dat ik graag iedereen tevreden wil houden. Soms moet je mensen teleurstellen, dat vind ik nog lastig.                            

Bij een bakker denken mensen vooral aan een man met een witte muts op. Merk je dat het nog echt een mannenwereld is en hoe is dat voor jou als vrouw?
Het is absoluut een mannenwereld, hoewel het bij ons wel meevalt; wij hebben bijvoorbeeld een vrouwelijke banketbakker. Maar er was hier een keer een vertegenwoordiger die verbaasd zei “Oh, een meisje” toen hij mij zag. In de winkel staan wel voornamelijk vrouwen. Ik denk ook dat mensen soms een verkeerd beeld hebben van de bakkerijwereld. Het is niet alleen maar leuk brood en cakes bakken en cupcakes opspuiten. Het is hard werken, veel sjouwen. Dus misschien dat de bakkersopleiding dan tegen kan vallen als je er een verkeerd beeld van hebt.

Aan het begin van de overname hoorde ik mensen van buitenaf dingen zeggen als “oh, weet dat meisje wel waar ze aan begint?” Volgens mij zouden ze dat nooit zeggen over een man, en verwachten ze dus minder van een vrouw. Ik wil mezelf dan juist extra gaan bewijzen en laten zien dat het wel lukt. Niet alleen door die opmerkingen, maar zo ben ik nu eenmaal.

Toch ben je van het vak gaan houden.
Het is gewoon heel hard werken: vroeg opstaan, lange dagen en lange weken van meer dan 70 uur maken. Maar ik vind het gewoon een heel mooi vak. Alles wordt ter plekke gemaakt, dat is zo mooi. Als ik tegen de bakkers zeg: ik heb wat leuks op internet gezien, dan kunnen ze dat maken en in principe ligt het dezelfde dag nog in de winkel.

Ik vind het personeel leuk, ik vind het leuk om te ondernemen, de economische kant heeft mij altijd getrokken, ik ben goed met de administratie. Vaak is een bakkerij-ondernemer vooral een bakker en doet er de benodigde zaken bij, maar bij mij is het andersom en het bakken ben ik nu aan het leren.

Wat zou je zeggen tegen andere vrouwen die bakkerij-ondernemer willen worden of al zijn?
Ik zou vooral zeggen: probeer alles, vraag alles. Vraag aan de bakkers of ze je dingen willen leren en sta overal voor open. Zo heb ik het in ieder geval zelf gedaan. Dat maakt dat het denk ik bij mij nu ook zo goed gaat. Ik heb me bij mijn personeel nooit beter voorgedaan dan ik ben. Ik heb tegen ze gezegd: zonder jullie kan ik het gewoon niet. Ik heb het eerlijk gezegd als ik iets niet kan en om hulp gevraagd.   



 

Delen via