HomeNieuwsTelegraaf VROUW: Hoe zit het nu écht met brood? voedingsexperts vertellen

Telegraaf VROUW: Hoe zit het nu écht met brood? voedingsexperts vertellen

De hypes als boosdoeners

Voedingswetenschapper Liesbeth Smit kijkt er niet van op dat veel mensen de boterham rigoureus van het menu hebben geschrapt. "Eén van de boosdoeners is de glutenhype, waarbij mensen gluten als brood mijden omdat ze denken dat het ongezond is. Iets wat totaal niet het geval is. Mits je er niet overgevoelig voor bent."

"Daarnaast worden koolhydraten en brood ook in de media als slecht en ongezond neergezet." Iets wat ook voedingsdeskundige Carina ziet gebeuren. "Het idee dat brood ongezond is, leeft al veel langer, maar de media en deze boeken hebben de trend echt een enorme boost gegeven. Dat, terwijl het echt onzin is om brood te mijden."

Gezond

"Brood is juist gezond", vervolgt Carina. "Mits je gaat voor een gezonde variant als volkoren- of speltbrood. Een hele donkere boterham is namelijk vaak niet meer dan wit brood met een kleurtje, waardoor het weinig voedingswaarde heeft. Volkorenbrood daarentegen heeft een beschermde titel en daarom kun je er bij deze broodsoort altijd op vertrouwen dat je een volkoren boterham eet die gezond is."

"Het is tevens onzin dat brood dik maakt", vindt Carina. "Kijk liever naar het beleg dat je op de boterham smeert dan naar de boterham zelf. Brood zit boordevol voedingsstoffen en vezels, en het kan echt geen kwaad om een bammetje te eten als je aan het lijnen bent. Ik heb genoeg cliënten die brood eten en gewoon afvallen."

"Daarnaast is het zonder brood ook erg moeilijk om de juiste hoeveelheid vezels binnen te krijgen", vult Liesbeth aan. "We moeten dagelijks 30 tot 40 gram voedingsvezels eten. De meeste Nederlanders komen mét het eten van brood al niet aan die norm, dus laat staan als ze nauwelijks brood eten."

Jodiumtekort

Brood is tevens de belangrijkste leverancier van jodium, wat essentieel is voor de aanmaak van het schildklierhormoon, de groei, ontwikkeling en stofwisseling. Eet je maar één snee brood per dag? Dan krijg je dertig tot veertig procent minder jodium binnen dan mensen die vier sneetjes per dag eten, onderzocht het RIVM.

"Mensen die weinig tot geen brood eten hebben een grotere kans op een jodiumtekort ", vertelt Liesbeth. "Dit kan leiden tot een trager werkende of opgezwollen schildklier. Bij kinderen kan dit tekort zelfs leiden tot groeiachterstand, en bij een groot tekort dwerggroei", zegt ook het Voedingscentrum.

Schrap je brood van het menu, dan moet je zorgen dat je jodium op een andere manier binnenkrijgt. Al is dat volgens Liesbeth wel erg lastig. "Je moet wel érg veel andere producten eten, wil je aan de aanbevolen hoeveelheid jodium komen. Dat is niet realistisch aangezien er waarschijnlijk maar weinig mensen 1 kilo kaas, 400 gram platvis, 14 glazen melk of 5 kilo runderlappen op een dag eten."

Eet gewoon brood

Carina adviseert mensen om gewoon brood te eten. "Het is echt niet nodig om brood te mijden. Ga voor een gezonde (volkoren) variant die vult en veel voedingsstoffen levert." Iets waar Liesbeth het mee eens is. "Eet gezond, gevarieerd en volgens de schijf van vijf. Inclusief volkorenbrood. Het is hartstikke gezond: er is echt helemaal niets mis mee."

Lees hier het originele artikel van Telegraaf - Vrouw