Het verschil tussen bloem, (tarwe)meel en volkorenmeel
Brood kan gemaakt worden van bloem, (tarwe)meel of volkorenmeel. Maar wat is eigenlijk het verschil hiertussen? We geven je graag het antwoord.
Bloem
Bloem wordt gemaakt van uitsluitend het binnenste deel van de graankorrel; het meellichaam. Alle overige onderdelen zoals de zemelen en de kiem worden er na het malen uitgezeefd waardoor er een wit graanpoeder overblijft. Hierdoor is bloem veel fijner dan meel. Bloem wordt gebruikt voor de bereiding van witbrood.
Volkorenmeel
Volkorenmeel bevat alle onderdelen van de graankorrel, dus het meelkern, de kiem en de zemel in hun natuurlijke verhouding. De kleur van ‘volkorenmeel’ is lichtbruin.
(Tarwe)Meel
Voor bijvoorbeeld bruinbrood wordt een combinatie van bloem en volkorenmeel gebruikt. Dit noemen we meel. Op het etiket vind je ook wel de benaming 'tarwemeel' terug, daarmee is nog duidelijker aangegeven dat de bloem en het volkorenmeel afkomstig zijn van de graansoort tarwe.
Wat is gezonder: bloem, (tarwe)meel of volkorenmeel?
In zowel bloem, meel als volkoren(tarwe)meel zitten vitamines, mineralen, vezels en koolhydraten. Maar voor het meest gezonde brood, kies je volkoren, dus brood gemaakt van volkorenmeel. Volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel en bevat dus alle goede voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft. Het maakt daarbij niet uit of het een brood is van tarwe, spelt, rogge of een andere graansoort. En ook niet of het brood gemaakt is met gist of met desem.
Meestgestelde vragen over volkoren
- Wat staat over volkoren in de wet?
- Hoe wordt het graan bewerkt of vermalen tot volkorenmeel?
- Hoe weet je dat je volkorenbrood koopt?
- Welke broodsoort bevat de meeste vezels, vitamines en mineralen: wit, bruin of volkoren?
- Is meergranenbrood gezonder dan volkorenbrood
- Is verrijkt wit een volwaardige vervanger van volkoren?
- Waarom bevat de hele graankorrel zoveel belangrijke voedingsstoffen?
- Wie controleert ons brood?
Wat is het verschil tussen meel, bloem en volkorenmeel?