Dit gebeurt er met je lijf als je structureel te weinig vezels eet
Het kan zo maar zo zijn dat je denkt lekker gezond bezig te zijn door dagelijks veel groente en fruit te eten. Je bént dan ook heel goed bezig, maar er mist wel iets heel wezenlijks dat grote gevolgen kan hebben voor je lichaam. Dit is waarom vezels uit volkorenbrood onmisbaar voor je zijn.
Grote kans dat jij te weinig vezels binnenkrijgt. Uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting blijkt dat 90 procent van de Nederlanders niet genoeg vezels eet. Waaraan merk je of dat ook voor jou geldt? Ga allereerst eens na hoe snel je na een maaltijd weer honger hebt. Vezels geven namelijk veel langer een verzadigd gevoel. Je hebt met volkorenboterhammen niet alleen eerder het gevoel dat je vol zit, je zit ook daadwerkelijk langer vol. Volkorenboterhammen passen daarom perfect in een dieet om af te vallen. Je hebt simpelweg niet snel de behoefte om te gaan lopen snaaien als je maag niet aan het rammelen is.
En wat dacht je van je stoelgang? Vezels houden de darmen in beweging en dat maakt dat je ontlasting niet veel te hard of juist veel te zacht is. Eet je veel vezels en kan je ontlasting toch nog wel wat beter: vergeet dan niet genoeg water te drinken (zeker anderhalve liter). Sporten doet ook veel voor je darmen. Water, vezels en beweging is het juiste recept voor perfecte poep.
Maar er is meer. Wie voldoende vezels uit volkorenproducten eet, vermindert het risico op chronische ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en mogelijk heb je hierdoor ook minder kans op dikke-darmkanker. Je doet er daarom goed aan om tenminste 30 gram vezels per dag te eten. Een maaltijd met volkorenbrood bevat zo'n tien gram vezels. Je komt dan al een heel eind, maar nog lang niet ver genoeg. Eet slim en lekker door brood te combineren met avocado, spinazie, hummus of reepjes paprika of tomaat. Vezelbommetjes dus. Omdat volkorenbrood gemaakt wordt van hele graankorrels bevat dit brood de meeste voedingsvezels. Als er ook nog zuidvruchten, noten of zaden in het brood zijn verwerkt, dan is het voedingsvezelgehalte nog hoger.
Maar waarom is het niet genoeg om je brood te skippen en vezelrijke groentes te eten, vraag je je misschien af. Dat komt doordat we te maken hebben met twee verschillende soorten vezels die je allebei net zo hard nodig hebt. Fermenteerbare vezels en niet-fermenteerbare vezels. De fermenteerbare vezels dienen als voedsel voor ''goede'' bacteriën in de darmen, maar ook als voeding voor de darmcellen zelf. Goed dus voor je immuunsysteem, omdat ziekteverwekkers zo minder kans krijgen. De niet-fermenteerbare vezels blijven intact en kunnen daardoor vocht opnemen. Je ontlasting wordt soepeler. Resultaat: een goede stoelgang. Niet-fermenteerbare vezels vind je vooral in graanproducten. Het is niet voor niets dat volkorenbrood nog steeds het meest als ontbijt en lunch wordt gegeten. Het is simpelweg de perfecte vezelboost.
Je zou brood gerust superfood kunnen noemen. Dat brood zo bijzonder is, bleek uit een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift ''Plant Foods for Human Nutrition''. Wat blijkt: als je helemaal geen brood zou eten, dan moet je flink veel van andere producten eten om toch alle voedingsstoffen die je nodig hebt, binnen te krijgen. De hoeveelheid vezels uit 160 gram volkorenbrood zit ook in 780 gram aardappels, 670 gram zilvervliesrijst, 7 borden havermoutpap of 470 gram gekookte groente. Je ziet dus dat brood in een relatief kleine hoeveelheid heel veel voedingsstoffen levert. Want naast vezels voorziet het ook in je eiwitbehoefte en je dagelijkse vitamines en mineralen. Superfoods als quinoa en teff scoren op dit vlak minder goed dan volkorenbrood. Eet je brood, dan maak je daar niet alleen je lichaam blij mee, je eet ook een plantaardig, lokaal en duurzaam voedingsmiddel. Een betere reden is er niet om jezelf bij het ontbijt en lunch op heerlijk verse boterhammen te trakteren!