Wat is erger: broodje kroket of ciabatta met tonijnsalade?
In tijden van extreem gezond lunchen met quinoasalade, zelfgemaakte pastinaaksoep en heel misschien af en toe een speltcracker, is het bijna een doodzonde geworden om weer eens te kiezen voor een old skool ciabatta tonijnsalade. Of wie het nóg bonter maakt: een broodje kroket. Ohhh, wat erreg!
Honderd excuses in je hoofd proberen je gerust te stellen dat je heus wel een keer mag zondigen. Je had je de hele week al zo netjes aan je quinoa-dieet gehouden en vanochtend keurig havermout gegeten. En bovendien verdien je het ook, want je had gisteren gesport én je doet heel erg je best.
Tja, eigenlijk kunnen we dat alleen maar beamen. Of beter, eigenlijk bedoelen we dat je dan sowieso gewoon lekker een ciabatta of een kroketje moet kiezen! Want het lijkt wel alsof we een beetje doorslaan in dat ‘gezonde eten’.
Begrijp het niet verkeerd hoor, we raden je niet aan om elke dag een broodje kroket uit de muur te trekken. Maar het valt écht wel mee met hoe vreselijk ‘erreg’ het allemaal is. En je hoeft al helemáál geen excuses te verzinnen om er lekker van te genieten. Datzelfde geldt voor die ciabatta met tonijnsalade. Zéker als je zorgt dat je eetpatroon goed in balans is, past het prima in een gezonde levensstijl.
Ten eerste valt het best mee met de ‘slechtheid’ van een kroket. Het zal je verbazen, maar er zitten niet eens zoveel calorieën in; zo’n 177 als ‘ie gefrituurd is (en minder als ‘ie uit de oven komt). Een wit broodje kroket bevat zo ongeveer 336 kcal. Vaak hoor je over de vergelijking met een broodje 48+ kaas, dat gezonder voelt maar als het rijk belegd is ook de 300 calorieën kan aantikken. Bovendien bevat een kroket minder verzadigde vetten dan kaas en zit er een aardige hoeveelheid ijzer in. Had je niet gedacht, hè?
Voor een ciabatta met tonijnsalade geldt dat deze ongeveer 198 calorieën bevat. Het ‘slechte’ van tonijnsalade zit ‘m in de vette mayo en allerlei toegevoegde stoffen die vaak gebruikt worden in een kant-en-klaarbakje. Maar als je het bijvoorbeeld zelf maakt, met tonijn uit blik, kappertjes, een rode ui en een beetje magere yoghurt of (light) crème fraîche heb je heerlijk voedzaam broodbeleg. Algemene tip bij broodbeleg is vooral dat je niet te dik belegt, als je de calorieën wilt beperken.
Ook zelfs qua broodkeuze is er geen man overboord. Wie voor het meest gezonde brood wil gaan, kan het beste kiezen voor volkorenbrood. Dat levert naar verhouding weinig calorieën en veel voedingsstoffen! Een wit puntje en een ciabatta bevatten meer calorieën, iets meer koolhydraten en vaak wat meer zout. Maar hoewel de meeste mensen denken dat witbrood of luchtig brood weinig voedingswaarde bevat, zitten er exact dezelfde vitamines, mineralen en vezels in als in een robuuste bruine boterham of een volkoren speltbroodje. Alleen dan in iets mindere mate.
Wat we eigenlijk willen zeggen… Als je vandaag trek hebt in een broodje tonijnsalade of een kroket: go for it. En geniet ervan! Want uiteindelijk gaat het daarom. Als je zorgt voor genoeg variatie en balans in je eetpatroon, is er echt niks om je druk over te maken.
Trek gekregen? Bekijk het recept voor ciabatta met makreel, rode ui en rucola.