Inspirerend: zo ontbijten kinderen over de hele wereld
Ontbijten is belangrijk. Voor iedereen, maar zéker voor kinderen. Als ze na een nacht slaap wakker worden, hebben ze voedsel nodig om weer op gang te komen. Een voedzaam ontbijt is essentieel voor de concentratie op school, om de darmpjes aan het werk te zetten en om gezeur over snoep en tussendoortjes te voorkomen natuurlijk. Maar hoe er in verschillende landen gedacht wordt over ‘voedzaam’, varieert nogal.
De New York Times maakte een bekende en prachtige fotoserie van kinderen over de hele wereld met een voedzaam ontbijt voor hun neus. Van Japan tot Malawi, van Turkije tot Nederland. Om Amerikanen te inspireren eens wat anders te serveren dan cornflakes en chocolademelk. En eigenlijk is het ook voor ons op z’n minst mooi en inspirerend om te zien dat voedzaam in verschillende landen verschillende dingen betekent.
Japanse kindjes beginnen hun dag bijvoorbeeld met warme witte rijst, rauw ei en sojasaus, ingelegde komkommer of groene paprika, gefermenteerde sojabonen, misosoep en gegrilde zalm. In IJsland staat havermout op het menu, met bruine suiker, ahornsiroop, dikmelk en rozijnen. En in Brazilië krijgen kinderen regelmatig - naast een stuk brood met boter, ham en kaas - een ‘café com leite’. Ja, dat is koffie met melk. Mensen geloven er dat koffie vitamines en antioxidanten levert, en dat een bakkie met veel melk hun kinderen helpt met concentreren op school.
Wat we ook veel tegenkomen in die ontbijtjes wereldwijd? Je raadt het al: brood. Het Nederlandse ontbijt zal niks nieuws voor je zijn. Veel kinderen krijgen hier een glas melk en een bruine boterham met margarine, belegd met kaas of bestrooid met hagelslag. Maar ook in andere landen is brood de basis van het ontbijt. Zo krijgen kinderen in Turkije een uitgebreid ontbijt met yoghurt én bruin brood of toast. Met soms chocoladepasta of jam, maar ook staat er ei, tomaat, rauwkost, olijven, pittige worst en verschillende kazen op tafel.
In Frankrijk eten kinderen bien sûr een lekker stuk baguette met boter en jam, en daarnaast ook cornflakes én een stuk fruit. In Malawi krijgen kindjes een soort maisbrood, gecombineerd met (zoete-) aardappel, pompoen, maispap met aardnoten en soja, thee of hibiscus-sap. En ook in Brazilië is het niet ongewoon dat een kinderontbijt (naast dus die koffie) bestaat uit zoete witte broodjes, brood met boter, ham en kaas.
Wat een variatie! En geen gek idee om ons er eens door te laten inspireren, toch? Want hoewel we hier in Nederlands bij veel van deze gewoontes onze vraagtekens zetten, gebeurt dat andersom ook. Wereldwijd vinden mensen vinden ons zoete ‘cake-beleg’ nogal merkwaardig, en daar hebben ze best een punt. Kinderen eten bij ons vaak zoet, suikerrijk beleg op hun brood. Terwijl ze dus ook heel tevreden kunnen zijn met komkommer, tomaat of andere rauwkost, hüttenkäse, geitenkaas, een ei of zelfs verse vis. Het proberen waard?