Brood en kinderen
De aanbevolen hoeveelheid boterhammen per dag
Het Voedingscentrum adviseert voor kinderen tot 13 jaar de volgende hoeveelheden per dag:
Jongen |
Leeftijd |
Meisje |
2 - 3 |
1 tot 3 jaar |
2 - 3 |
2 - 4 |
4 tot 8 jaar |
2 - 4 |
3 - 6 |
9 tot 13 jaar |
3 - 5 |
Hier lees je meer over de aanbevolen hoeveelheid boterhammen per dag.
Vanaf welke leeftijd mag ik mijn kind brood geven?
Kinderen kunnen al heel vroeg beginnen met brood eten, ongeveer vanaf 6 maanden. De allerkleinsten kunnen beginnen met bruinbrood, zonder pitjes of hele korrels. Besmeer het brood met wat zachte margarine.
Beleg is in het begin nog niet echt nodig, maar kan wel. Belangrijk is dan, om te kiezen voor smeerbaar beleg en het brood te snijden in kleine stukjes. Ook al heeft een kind dan nog geen tanden, zo'n stukje brood kan het toch al op. Met de kaken en de tong maalt het kind het brood fijn. Zo leert een baby kauwen en dat is belangrijk voor de ontwikkeling van de mondmotoriek. Hoe beter de mondmotoriek zich ontwikkelt, hoe beter en sneller een kind leert praten.
Gaat het eten van stukjes wit- of bruinbrood goed, dan kan vanaf 8 maanden een papmaaltijd vervangen worden door een broodmaaltijd. Vanaf dat moment kan men ook beginnen met fijn volkorenbrood. Vanaf de leeftijd van 1 jaar kan een kind dagelijks 2 broodmaaltijden gaan gebruiken. Ouders kunnen dan alle broodsoorten geven, inclusief grof volkoren- en meergranensoorten met pitjes en zaden.
Waarom is het ontbijt voor kinderen belangrijk?
Goed ontbijten is voor iedereen van belang, maar zeker voor schoolgaande kinderen. Ontbijten hangt samen met een lager risico op overgewicht en obesitas. Kinderen en jongvolwassenen die (regelmatig) ontbijten hebben een lagere Body Mass Index (een maat die laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding met je lengte). Dat blijkt uit onderzoek. Daarnaast blijkt dat deze kinderen en jongvolwassenen zich ook beter kunnen concentreren en betere prestaties leveren, een beter welzijn hebben en een hogere kwaliteit van leven. Daarbij maken zij vaak betere voedingskeuzes, wat gunstig is voor de gezondheid op de lange termijn. Bovendien helpt het ontbijt om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
Veel kinderen gaan helaas nog zonder ontbijt naar school of eten een ongezond ontbijt. In 2023 ontbeet 5% van de kinderen niet dagelijks. Dat lijkt weinig, maar het gaat om ruim 180.000 kinderen. Om het gezonde ontbijt te stimuleren en kinderen (en hun ouders) te leren over het belang van ontbijten, wordt elk jaar het Nationaal Schoolontbijt georganiseerd.
Waaruit bestaat een goed ontbijt?
Een goed ontbijt bevat graanproducten (volkorenbrood, muesli), zachte margarine of halvarine, melk en melkproducten (bij voorkeur halfvolle en magere soorten), thee zonder suiker of water, en fruit. Voedingskundige Linda van Zonsbeek heeft nog wel een paar lekkere suggesties: "100% pindakaas, gesneden groenten of fruit, een gekookt eitje of 30+ kaas. Gezond en lekker! Gezond ontbijten hoeft niet moeilijk te zijn. Kies je altijd een witte boterham met hagelslag? Switch naar een volkoren boterham en 100% pindakaas. Dan heb je een voedzaam ontbijt en even snel klaar.”
Brood is een van de belangrijkste leverancier van koolhydraten (zetmeel), voedingsvezel, ijzer, koper, magnesium en jodium. Met de laatste voedingsstof onderscheidt brood zich van andere graanproducten, zoals muesli, die meestal geen jodium bevatten. Ook is brood van belang voor de vitaminen en de selenium, zink en foliumzuur voorziening.
2. Neem de tijd om te ontbijten, goed kauwen en niet te snel eten. Anders vergeet je dat je gegeten hebt.
3. Zin in zoet? Beleg je boterham met plakjes banaan, aardbeien of ander seizoensfruit.
4. Met een paar plakjes tomaat of komkommer op je boterham heb je ook meteen een portie groenten binnen!