Is er controle op volkorenmeel en volkorenbrood?
Wanneer de hele graankorrel gemalen wordt, ontstaat volkorenmeel. De molenaar kan ervoor kiezen om alle losse onderdelen uit het volkorenmeel - de meelkern, zemelen en kiem - uit elkaar te zeven. Hij kan dan bijvoorbeeld bloem (alleen de meelkern) aan de bakker leveren zodat er witbrood van gemaakt kan worden. Ook kan hij de losse onderdelen weer in de natuurlijke verhouding bij elkaar terugbrengen. Zo ontstaat er weer volkorenmeel waar de bakker volkorenbrood van maakt.
Hoe weet de molenaar dat hij de juiste verhoudingen heeft?
Omdat graan een natuurproduct is, kan de verhouding tussen de losse bestanddelen (meelkern, zemelen en kiem) van de graankorrel wisselen. Door tientallen jaren van onderzoek is er een duidelijk beeld van de ranges van die verhouding. Het Nederlands Bakkerij Centrum heeft voor volkorentarwemeel criteria opgesteld waarmee bepaald kan worden of het meel van de molenaar de juiste samenstelling heeft.
Wie controleert dit?
De stichting Voedselveiligheidsinspecties Wageningen (SVVW) heeft een certificeringsprotocol opgesteld, waarbij het volkorentarwemeel wordt geanalyseerd in een laboratorium. Molenaars kunnen op eigen verzoek deze volkoren inspectie laten uitvoeren door SVVW en zo een certificaat behalen. Bakkers weten dan zeker dat het gecertificeerd meel volkoren is. Meer informatie over het certificeren van volkorenmeel is te vinden via www.svvw.nl