Hoe weet je dat je volkorenbrood koopt?
Informatie daarover kan je aan de bakker of winkelmedewerker vragen of is te lezen op de schapkaart. Bij voorverpakt brood staat de informatie op het etiket, anders kan de medewerker op de broodafdeling uitkomst bieden. Door op het etiket te kijken, kun je zien welke ingrediënten de bakker heeft gebruikt. Naast de warenwettelijke aanduiding van het brood (volkorenbrood) zie je in de ingrediëntenlijst 'volkorenmeel' staan. Volkorenbrood kan ook voorzien zijn van een ouwel met de aanduiding ‘VK' of ‘volkoren'.
De aanduiding volkorenbrood is vastgelegd in het Warenwetbesluit Meel en brood. Per 1 juli 2022 moet op elk brood worden aangegeven of het wit, bruin of volkoren is. Wel zo duidelijk! Zo weet je dus altijd zeker dat volkorenbrood ook echt gemaakt is van de hele graankorrel.
Voedingsvezels
Omdat voor volkorenbrood de hele graankorrel wordt gebruikt, bevat deze broodsoort in vergelijking met wit- en bruinbrood de meeste voedingsvezels, vitamines en mineralen. Uit onderzoek blijkt dat volkorenbrood gemiddeld bijna drie keer zoveel voedingsvezels bevat als witbrood:
- 1 snee volkorenbrood bevat gemiddeld 2,3 gram voedingsvezel;
- witbrood bevat gemiddeld 0,8 gram voedingsvezel per snee;
- bruinbrood bevat gemiddeld 1,8 gram voedingsvezel per snee.