Wat is coeliakie?
Mensen met de ziekte coeliakie (uitspraak: “seuliakie”) kunnen geen gluten verdragen. Gluten is een eiwit dat vóórkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt, haver* en khorasantarwe (kamut). Normaal worden gluteneiwitten in de darm afgebroken, maar bij coeliakiepatiënten raakt de dunne darmwand geïrriteerd en (ernstig) beschadigd. Hierdoor vermindert de opname van voedingsstoffen. Mensen met coeliakie kunnen last krijgen van diarree of darmverstopping, vitaminetekort (bloedarmoede) en zelfs van groeistoornissen, vermoeidheid en huidklachten.
Coeliakie openbaart zich meestal bij kleine kinderen, die overgaan op pap of brood van tarwebloem. Maar het gebeurt ook regelmatig dat het pas op volwassen leeftijd ontdekt wordt. In plaats van gewoon brood moet men glutenvrij brood eten.
Voor meer informatie over coeliakie kun je terecht bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging.
*Haver is in principe toegestaan in een glutenvrij dieet, maar omdat haver in Nederland meestal verontreinigd is met tarwe (tijdens verbouwing en transport), wordt haver toch afgeraden. Alleen haver wat geproduceerd wordt in glutenvrije ketens, is glutenvrij. Op de verpakking van deze gecertificeerde glutenvrije haver staat het 'glutenvrij' logo. Dit verhaal geldt ook voor bijvoorbeeld boekweit.
>> Hoe weet ik of ik coeliakie heb?
Wat zijn gluten eigenlijk?