Is meergranenbrood gezonder dan volkorenbrood?
Het kan, maar het hoeft niet. De voedingswaarde van brood hangt nauw samen met de ingrediënten. Volkorenbrood is altijd gemaakt van volkorenmeel. Dit is wettelijk vastgelegd. Volkorenmeel bevat alle onderdelen van de gehele graankorrel in de natuurlijke verhouding. Het bevat daardoor meer voedingsvezel, vitamines en mineralen dan bloem en meel.
Meergranenbrood bevat minstens 3 verschillende graansoorten en kán als basis volkorenmeel hebben. In dat geval heeft het tenminste evenveel voedingsstoffen als volkorenbrood. Als er ook nog gebroken of geplette graankorrels en/of zaden in het brood zijn verwerkt, heeft het vaak zelfs een hoger gehalte voedingsstoffen. Meergranenbrood kan ook van bloem, de basis voor witbrood, gemaakt zijn. In dat geval zal het brood minder voedingsstoffen bevatten dan volkorenbrood, maar meestal wel meer dan witbrood. Dit komt ook weer door de gebroken of geplette graankorrels en zaden die toegevoegd worden. Per 1 juli 2022 wordt elk meergranenbrood aangeduid met wit, bruin of volkoren op het etiket of schap. Wel zo duidelijk!
In deze tabel kun je zien dat een gemiddeld meergranenbrood op basis van bloem een voedingsvezelgehalte heeft vergelijkbaar met bruinbrood.
>> Welke broodsoort bevat de meeste vezels, vitamines en mineralen?
Hoe donkerder het brood hoe gezonder?