Is brood (sterk) bewerkt voedsel?
(Sterk) bewerkt voedsel is al lange tijd onderwerp van discussie. Niet alleen welke producten (sterk) bewerkt zijn, maar ook hoe ongezond (sterk) bewerkt voedsel is.
Het Voedingscentrum zegt het volgende erover: “Over het algemeen hebben de meeste sterk bewerkte producten een ongunstige voedingswaarde en een hoge consumptie hiervan wordt geassocieerd met een algemeen lagere voedingskwaliteit. Maar dit gaat niet altijd op. Sommige producten die deel uitmaken van een gezond voedingspatroon, en ook in de Schijf van Vijf vallen, zijn sterk bewerkt, zoals volkorenbrood uit de supermarkt of halvarine. Deze producten hebben bewezen gezondheidsvoordelen. De mate van bewerking laat zich dus niet helemaal 1 op 1 vertalen naar gezond of ongezond.”
Hoe zit dat precies met brood?
Producten worden weleens ingedeeld als bewerkt of sterk bewerkt aan de hand van een onderzoek van een Braziliaanse wetenschapper. Volgens deze indeling is brood (sterk) bewerkt. Er is geen brood zonder bewerking. Zonder bewerking is graan immers niet (goed) eetbaar.
Alleen uit de mate van bewerking kan je niet opmaken of een product gezond of ongezond is. De gezondheidswaarde wordt immers bepaald door de voedingswaarde van brood. Onder andere de aanwezigheid van vezels en de veelheid waarin deze gegeten (zouden moeten) worden. Vooral volkorenbrood heeft bewezen positieve invloed op de gezondheid van mensen, op de korte en lange termijn. Een recente studie bevestigt nogmaals dat brood – ondanks de categorie (sterk) bewerkt – juist gunstig is voor de gezondheid. Het advies van voedingsexperts is om iedere dag minstens 90 gram volkorenproducten te eten, dat komt overeen met 3 sneetjes volkorenbrood. Dat geldt ook voor brood uit de supermarkt. Niet voor niets staan bruin- en volkorenbrood in de Schijf van Vijf.
Is brood sterk bewerkt? Ja. Maar is het ongezond? Nee, zeker niet. We mogen er zelfs meer van eten!