Hoe vegan is brood?
Vegan; je ziet het overal maar wat betekent het precies om veganist te zijn? In een veganistisch dieet komen geen dierlijke producten voor: geen vlees, vis, zuivel, eieren, honing en E-nummers van dierlijke oorsprong. Maar een veganistisch dieet brengt ook het risico op een voedingsstoffentekort met zich mee. Veganisten zullen daarom goed op moeten letten dat ze voldoende eiwit, ijzer, B-vitamines (vooral vitamine B12) en calcium binnenkrijgen. Producten zoals peulvruchten, noten en sojadranken kunnen deze tekorten helpen voorkomen.
Brood past binnen een veganistisch dieet
“Gewoon” brood bevat geen dierlijke ingrediënten en is dus volledig plantaardig. Bruin- en volkorenbrood zijn dan ook heel geschikt, als je kiest voor meer plantaardig of helemaal vegan Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om volkorenbrood te eten om voldoende ijzer en eiwit binnen te krijgen. Daarnaast is brood de belangrijkste bron van jodium.
Check wel altijd zelf goed de ingrediënten of doe navraag bij de bakker of winkelmedewerker. Elke bakker en bakkerij heeft namelijk zijn eigen recepturen, daarom is het moeilijk te stellen dat élk brood volledig plantaardig is. In witbrood en witte bolletjes wordt soms melk of een melkbestanddeel verwerkt. In hartige en zoete broodjes kan ei en boter zitten. En E-nummers kunnen van dierlijke afkomst zijn. Let zodoende bij brood op E322, E470 t/m E472f en E481 t/m E483.
Een belangrijkere vraag is: hoe beleg je als veganist je brood?
Kaas, boter en vleeswaren zijn immers geen optie. Er zijn diverse plantaardige opties voor broodbeleg: hummus, 100% pindakaas, noten- of peulvruchtenpasta, groentespreads, tapenades, plakjes fruit en rauwkost. Tahin - een sesampasta uit de Arabische keuken - is ook een veelgebruikt product door veganisten. Er komen bovendien steeds meer vegetarische of veganistische alternatieven op de markt. Voor ieder wat wils dus!