Noord-brabant

Hubertusbollen (Huupkes)

Hubertusbollen, Huupkes, Brabant
Kleine zachte bolletjes met een religieuze achtergrond. Ieder jaar op 3 november is er het feest van St. Hubertus, de patroonheilige van de jacht. Dan begint het jachtzeizoen en worden de Hubertusbolletjes gewijd. Men at de broodjes ook wel tegen hondsdolheid.

Worstenbroodjes

worstenbroodjes, Brabant, carnaval, Kerstmis
De bekendste broodspecialiteit van Brabant. Vroeger bakte elk gezin ze zelf. Vooral tijdens het carnaval en met Kerstmis worden er grote aantallen worstenbroodjes gegeten. Voor de vulling van de worstenbroodjes hebben veel Brabantse bakkers een eigen recept.

Anijsbrood

anijsbrood, Brabant, boter, eieren, anijszaad, West-Brabant
Een brood met royale toevoeging van boter en eieren waarin ook anijszaad is verwerkt. Het is een specialiteit van West-Brabant, vooral van Roosendaal en omgeving.

Mikkemannen

Mikkemannen, brooddeeg, poppen, Brabant
In de schoenmakersgezinnen van De Langstraat was vroeger niet altijd geld om in de sinterklaastijd speculaaspoppen te kopen. Als voordelige vervanging van de speculaasvrijers bakten de bakkers dan Mikkemannen, poppetjes van brooddeeg die ook in de schoen gestopt konden worden.

Ruitjesmik

ruitjesmik, wit, bol, Brabant
Wit brood in bolvorm. Met een scherp mesje is voor het bakken een ruitjesvorm in het brood gesneden.

Brabants Roggebrood

Brabants Roggebrood, roggebrood, Brabant, roggemeel, tarwemeel, zuurdeeg
Een licht soort roggebrood, omdat er naast roggemeel ook tarwemeel in verwerkt is. Er zijn verschillende soorten en recepten. Soms heeft het Brabants roggebrood een lichtzure smaak door het gebruik van zuurdeeg.

Klontjesmik

Klontjesmik, suikerbrood, Brabants, suiker
Het Brabantse suikerbrood. De naam maakt al duidelijk dat in het deeg een hoeveelheid kleine klontjes suiker wordt verwerkt.

Delen via