Speltbrood koolhydraatarm? Hoe kóm je erbij?
We eten opeens liever spelt: speltpasta, speltbrood, speltkoekjes. Want spelt zou lichter verteerbaar zijn, gezonder én minder koolhydraten bevatten dan gewone tarwe. Klinkt goed, hè? Maar hoewel speltbrood heerlijk en inderdaad heel gezond is, kloppen de aannames die we met z’n allen doen niet helemaal.
Wij snappen ook niet waarom spelt opeens zo populair is. Spelt en gewoon normaal tarwe zijn namelijk zo nauw aan elkaar verwant, dat er bijna geen verschil zit tussen de twee. De graansoorten komen zelfs als een soort neef en nicht uit dezelfde familie, met hetzelfde genenpakket.
De aanname dat spelt lichter verteerbaar is, lijkt bovendien alleen te gelden mensen die lijden aan PDS (Prikkelbare Darm Syndroom), maar is wetenschappelijk nog niet te onderbouwen. En ook qua voedingswaarde is er niet veel verschil met tarwe. Spelt bevat in essentie iets meer eiwitten en vet, maar per boterham is dat verschil eigenlijk niet te merken.
En ook de koolhydraten-fabel kan de prullenbak in. Een brood van spelt bevat niet minder koolhydraten dan een tarwebrood. De hoeveelheid is met elkaar vergelijkbaar. Speltbrood is dus in basis niét koolhydraatarm, zoals soms gedacht wordt.
Ben je toch naarstig op zoek naar brood met minder koolhydraten? Allereerst is onze vraag dan: waarom? Een koolhydraatarm dieet kan er op lange termijn toe leiden dat je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. En door voedingsdeskundigen worden koolhydraten juist gezien als goede energieleverancier, omdat ons lichaam ze op efficiëntere wijze kan omzetten tot brandstof dan eiwitten of vetten.
Maar goed, het bestaat wel, koolhydraatarm brood. Of eigenlijk moeten we zeggen: ‘brood met minder koolhydraten’ of ‘brood met een verlaagd koolhydraatgehalte’. Er is wettelijk bepaald dat een brood dit alleen op de verpakking mag zetten als het zeker 30% minder koolhydraten bevat.
We herhalen het dus nog maar een keer: speltbrood is in de basis niet koolhydraatarm. Dat is brood eigenlijk nooit. En dat is juist goed! Maar wie dus nog steeds per se minder koolhydraten wil eten, kan kiezen voor brood met minder koolhydraten. Een gedeelte van het meel wordt daarin vervangen door soja- of bonenmeel, en er wordt vaak olie of margarine plus lijnzaad of zonnebloempitten toegevoegd. Deze oplossingen leveren overigens wel weer net zoveel calorieën op als een gewone boterham. ’t Is maar net waar je voor kiest.