Speltbrood
Speltbrood wordt gebakken van het graan spelt oftewel oerspelt (Triticum spelta). Het is een gecultiveerde voorloper en dus familie van de huidige broodtarwe (Triticum aestivum). De meeste huidige speltrassen die gebruikt worden voor speltbrood zijn een kruising tussen deze Triticum spelta en Triticum aestivum. Spelt is dus zeer nauw verwant aan tarwe en de eiwitten van deze twee graanrassen lijken erg op elkaar. De smaak van spelt is wel wat pittiger. Speltbrood bevat ook gluten en is niet wetenschappelijk bewezen lichter verteerbaar dan tarwebrood.
Wit speltbrood
Wit speltbrood wordt gebakken van speltbloem. Dit is het middelste binnenste deel van de speltkorrel. De kiemen en zemelen zijn volledig uitgezeefd. Wit speltbrood is er in verschillende vormen zoals rondwit en verschillende vloerbroden.
Bruin speltbrood
Bruin speltbrood wordt gebakken van speltmeel. Speltmeel bevat iets meer vitamines (B1, B6), mineralen (ijzer, jodium) en voedingsvezel dan speltbloem omdat een groter deel van de speltkorrel is gebruikt. Want in de buitenste laag van de speltkorrel (wordt ook wel zemel genoemd) zit het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezel.
Bruin speltbrood is er in verschillende vormen zoals rondbruin en verschillende vloerbroden.
Volkoren speltbrood
Dit brood wordt gebakken van volkoren speltmeel. Hierbij wordt de hele speltkorrel gebruikt; het meel bevat fijngemalen kiemen en zemelen. Ook bevat volkorenmeel vaak nog hele of gebroken speltkorrels. Volkorenbrood bevat nog iets meer vitamines (B1, B6), mineralen (ijzer, jodium) en voedingsvezel dan bruinbrood. Volkoren speltbrood is er in verschillende vormen zoals rondvolkoren of vloerbrood.
Meergranen speltbrood
Dit is brood dat behalve speltmeel ook nog andere graansoorten bevat zoals rijst, gerst, rogge, mais en boekweit. De rijkere smaak van meergranenbrood wordt veroorzaakt door de combinatie van verschillende eigenschappen die de overige granen of zaden met zich meedragen. Meergranen speltbrood is er in verschillende vormen en maten zoals rondmeergranen of vloerbrood of kleinbrood.
Eigen speltbroodmixen
Afhankelijk van de gebruikte meergranenmix kan per bakker de smaak verschillen. Sommige bakkers werken nauw samen met molenaars in de omgeving. Dit stelt ze in staat om met eigen mengsels van verschillende meelsoorten en zaden te experimenteren. In het deeg voor broodjes en broden worden vaak hele of gebroken zaden meegedraaid.