Broodje aap of niet? ‘Bruin brood is vaak gekleurd’
Tja, er zijn nogal wat woorden aan deze kwestie gewijd; donkerbruine broden zouden vaak geverfd witbrood zijn. Misleiding? In ieder geval verwarrend, kunnen wij ons zo voorstellen. Hoog tijd voor een uitleg!
Voordat je in paniek raakt: de termen witbrood, bruinbrood en volkorenbrood zijn wettelijk bepaald. Uiteindelijk zijn alle broodsoorten terug te brengen naar wit, bruin of volkoren. Door gebruik van zaden, noten, moutmeel en verschillende graansoorten (tarwe, spelt, rogge, noem maar op) ontstaan echter tal van variëteiten. Fijn, want zo kan de bakker voor ieder wat wils maken.
Wat wel lichtelijk verwarrend is, is dat de daadwerkelijke kleur van brood niet zoveel zegt over de voedingswaarde ervan. Al die lekkere ingrediënten doen iets met het uiterlijk van het brood natuurlijk, maar niet altijd met de voedingswaarde. Met de enorme breedte van broodassortimenten die supermarkten en bakkers tegenwoordig aanbieden, heeft het dus weinig zin om ervan uit te gaan dat het donkerste brood altijd het meest gezond is.
Oké, maar hoe krijgt brood z’n kleur dan? Geen nood: brood wordt niet ‘geverfd’. Er gaat geen bakker met een kwast of met kleurmiddel aan de slag. Maar verschillende ingrediënten, kunnen de kleur van brood wel donkerder of lichter maken dan je misschien verwacht. Vooral moutmeel, dat ontstaat bij het laten kiemen van tarwe- en gerstekorrels, geeft een specifieke smaak en een donkere kleur. Het wordt bijvoorbeeld ingezet om bieren een speciale smaak en kleur te geven. En geroosterd moutmeel wordt ook toegevoegd aan sommige varianten witbrood, bruin- of volkorenbrood om kleur en smaak te creëren.
Daar komt dus het ‘verffabeltje’ vandaan. Maar hoewel mout een kenmerkende smaak en een donkerdere kleur geeft aan brood, heeft het verder geen effect op de voedingswaarde. Geen reden tot zorgen dus. Er wordt van alles gedaan om brood lekker, aantrekkelijk en ook voedzaam te maken. We strooien met bloem, (mout)meel, zaden en pitten, soms zelfs noten en rozijnen, en we mixen verschillende soorten granen. Zo maken we voor ieder wat wils. En dat betekent dus eigenlijk vooral: extra veel keus!