Is brood ongezond?

Voedingskundige Linda van Zonsbeek legt uit hoe het zit.

HomeBlog2024Is brood ongezond?

Is brood ongezond?

Misschien heb je het ook weleens gezien, koppen zoals “waarom je nooit meer brood zou moeten eten” in lifestylebladen of berichten op social media die beweren dat brood ongezond is. Bijvoorbeeld wanneer een low-carb dieet wordt gepromoot en brood daarin als “vijand” wordt neergezet. Het levert in ieder geval clicks en discussies op, maar niet altijd goede informatie. Voedingskundige Linda van Zonsbeek legt uit hoe het zit.

Word je dik van brood?

Nee, dat klopt niet. Brood is niet per definitie ongezond of dikmakend. Natuurlijk geldt voor alles, dat als je er te veel van eet dat je er dik van kunt worden. Wanneer je meer calorieën eet dan je lichaam nodig heeft, zal je aankomen. Of deze calorieën uit eiwitten, vetten of koolhydraten komen, maakt niets uit.

Als het gaat om brood, is volkorenbrood de beste keuze. Volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel en bevat daarom alle goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vezels, B-vitamines en jodium. En ja, volkorenbrood levert ook koolhydraten, een goede energiebron. De gezondheidswaarde van brood hangt dus af van het type brood dat je kiest en hoeveel je ervan eet.

>> Lees hier hoeveel sneetjes brood het Voedingscentrum per dag adviseert.

Ongezonde broodjes

Een wit puntje of croissantje zijn bijvoorbeeld minder gezonde keuzes. Witbrood levert minder goede voedingsstoffen dan volkorenbrood, en een croissantje bevat veel vet. Je kan af en toe best kiezen voor deze broodsoorten, maar liever niet dagelijks.

Calorieën in brood

Brood is een belangrijke leverancier van energie. De energie (calorieën) in brood zijn voor 60 tot 80% afkomstig uit koolhydraten. Afhankelijk van het soort brood komen de overige calorieën uit eiwitten (15-20%) en vetten (5-20%). Dat de meeste calorieën in brood door koolhydraten worden geleverd, is gunstig. Het Voedingscentrum beveelt namelijk een dagelijkse voeding aan waarvan de calorieën voor minimaal 40% uit koolhydraten komen.

Wat maakt je boterham ongezond?

Brood, en vooral volkorenbrood, past prima in een gezond voedingspatroon. Maar brood eet je meestal niet zonder beleg. Ook daarin kan je gezonde en ongezonde keuzes maken. Vleeswaren als salami of filet americain, hagelslag of ander zoet beleg hebben weinig voordelen voor je gezondheid dus kun je beter niet te vaak eten. Voor een gezonde broodmaaltijd kies je bij voorkeur voor (plantaardig) beleg uit de Schijf van Vijf. Denk aan plakjes groente of fruit, 100% notenpasta, ei of zuivelproducten als hüttenkäse of light zuivelspread.

Weet wat je leest

Hoewel brood voor sommige mensen minder geschikt is, bijvoorbeeld bij glutenintolerantie, kunnen de meeste mensen gerust een (volkoren of bruine) boterham eten. De negatieve berichten over brood zijn vaak te kort door de bocht en houden geen rekening met de variatie in brood en een totaal voedingspatroon. Te veel is nooit goed en een gevarieerd dieet is belangrijk. Het is belangrijk om kritisch te zijn op wat je leest of hoort en je te baseren op betrouwbare bronnen.

Hulp nodig? Op de website van het Voedingscentrum vind je veel betrouwbare informatie over voeding en ook de apps KiesIkGezond? en Mijn Eetmeter kunnen je helpen met specifieke vragen over bepaalde producten en inzicht geven in je voedingspatroon. En de diëtiste of leefstijlcoach kan je op persoonlijk niveau adviseren.

 

Deze informatie vind je misschien ook interessant!

Alles wat je moet weten over koolhydraten

Waarom we massaal speltbrood eten

Is fabrieksbrood slecht?

Brood en sport, een perfecte match?

 

Delen via