Weet je hoeveel calorieën je al verbrandt met hele simpele soorten beweging?
Heb jij ook zo’n moeite om jezelf steeds maar weer naar die sportschool of een yogaklas te slepen? En als je dan weer eens niet gaat, knaagt er natuurlijk iets omdat je echt wel weet dat je genoeg beweging nodig hebt. Gelukkig kun je dat ook op véél simpelere manieren voor elkaar krijgen. Hoef je jezelf niet eens voor in een sportpak te hijsen.
Het hoeft écht allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Zeker als je geen sportschool- of klasjestype bent, zijn er tal van andere, hele gezonde, simpele manieren van bewegen om fit en soepel te blijven en hier en daar wat calorieën te verbranden.
Het algemeen advies luidt: vijf dagen per week minimaal een half uur beweging draagt bij aan een stabiel gewicht. En je hoeft die beweging niet aaneengesloten te doen. Verdelen in periodes van 10 of 15 minuten is prima. Zo kom je al een heel eind met een rondje hardlopen door het park of een ochtendje zwemmen in het dichtstbijzijnde zwembad. Afhankelijk van je gewicht verbranden vrouwen gemiddeld zo’n 252 - 315 kilocalorieën met een half uur hardlopen, en met zwemmen zijn dat zelfs 309 tot 386 kilocalorieën. Lang niet gek.
En zelfs voor de gemaksbewegers onder ons zijn er prima manieren om calorieën te verbranden en in shape te blijven. Een stevige wandeling zorgt ervoor dat je zo’n 158 tot 197 calorieën verbrandt. Met een half uurtje actief tuinieren verbrand je al ongeveer 180 calorieën. Een flinke fietstocht naar kantoor kan goed zijn voor de verbranding van 189 tot 236 kcal. En de volgende keer dat je je hond uitlaat, maak er dan een groter rondje van: in een half uur kun je daarmee al 95 tot 118 kcal verbranden. Mooi meegenomen, toch?
Zeker omdat je ook meteen lekker buiten bent, zijn dit dé ideale vormen van beweging. Het advies is dat je er eigenlijk niet genoeg van kunt hebben. Maar wie veel beweegt, heeft ook extra energie nodig. Sport je op ‘recreatief niveau’ en is je doel om op gewicht te blijven (en dus niet om af te vallen)? Dan heb je aan gezonde voeding als basis genoeg. Veel variatie en eten volgens de Schijf van Vijf, wordt daarmee bedoeld. Het grootste deel van je voeding zou moeten bestaan uit pasta of rijst, brood, groente en fruit, vlees, vis en zuivel.
Of je nou op topniveau sport of liever rondjes loopt met de hond: brood is sowieso een lekkere basis voor goede energie. Vooral volkorenbrood zorgt voor koolhydraten, eiwitten, vitamines, mineralen en vezels. Voedingsstoffen die zorgen voor langdurige energie en die goed zijn voor de werking van je spieren. Handig als je begint aan die fikse fietstocht. En brood is bovendien lekker makkelijk mee te nemen. In je sporttas óf in je gewone tas tijdens het wandelen, voor wie vanaf nu zonder schuldgevoel de sportklasjes overslaat.